Uppteckning nummer NM-HEU42160_6

Titel: Efter helgen var det bjudningar ……….

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Rökland

Efter helgen var det bjudningar, då skulle alla grannarna samlas hos en granne i byn, då hade dem var sin bjudning då först var det kaffe med vetebullar och pepparkakor för kvinnorna och gubbarna det dukat i ett annat rum och kaffegökar och kask sedan var det middag och vanligt var det kålsoppa och kötträtter och efter maten så var för gubbarna att gå in i andra rummet och där var det sitta och dricka kask och språka om skörden om kor och allt möjligt då kl. 8 fick alla kaffe med dopp och kl. 9 då tog dom adjö, och gick hem till var sitt då nästa kväll var det bjudning hos en annan granne. Så var det i den här byn där jag är uppväxt i det var den traditionen då de gamla levde. Men nu då de unga har övertagit sina fädernes hem så är det slut med alla sådana bjudningar som de gamla hade för att komma i lag i julhelgen.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. Från Lucia till 20-dag Knut.